Древен Български Календар

Днес е: Ден: 8, Месец: Шести, Година: 7529




Описание и структура на Древен Български Календар


Структурата и елементите на българския календар са възстановени по исторически документи, традиционната българска празнична система, митологията и фолклора. Първото достоверно приравняване на древния български календар към днешния Григориански календар е извършено от Димитър Съсълов през 1936 г. През 1976 г. ЮНЕСКО (Организация на Обединените нации за образование, наука и култура) обявява Древния Български Календар за най-точния в света.

В резултат от тълкуването на Именника на Българските Владетели, както и на астрономически изчисления на местоположението на планетата Юпитер сред съзвездията, е приета тезата, че Древния Български Календар е създаден към 5505 г.пр.Хр. Научно доказано е, че по същото време се е случил и „Големия Потоп“, описан в Библията и то точно по българските земи. В следствие на сеизмични катаклизми, довели до отварянето на протока Босфора, биват залети 150 000км2 и се е формирало Черно Море.

Годината в българския календар се е състояла от 365 дни, от които 364 са календарни, а 1 е отделен. Календарните 364 дни са разпределени в 4 сезона. Всеки сезон съдържал 91 дни, разпределени в 13 седмици. Денят след зимното слънцестоене бил наричан Идинажден (Единак ден, Енин ден) и бил „отделен” ден – не бил включен към някой месец или седмица. Новата година е започвала един ден след зимното слънцестоене. Първият ден от новата година бил наричан “Ден на Слънцето - Ени” (почитал се Бог Сурва) и се е падал винаги в неделя (неделята е била първи ден от седмицата).

На всеки четири години се добавял още един нулев ден – по време на лятното слънцестоене. Прибавянето на високосен ден било необходимо, за да се компенсира календара спрямо астрономическото време. Календарната година има 4 симетрични астрономически точки: зимно слънцестоене, пролетно равноденствие, лятно слънцестоене и есенно равноденствие. Годината се е наричала – „лет”, месецът – „веш”, високосният ден – „бехти”. Месеците в годината имали следната номерация: алем (първи), тутом (втори), читем (трети), твирем (четвърти), вечем (пети), шехтем (шести), сетем (седми), есем (осми), девем (девети), елем (десети), елнем (единадесети), алтом (дванадесети).

Устройството на българския календар не е сложно, но е уникално заради начина на разпределянето на дните, седмиците и месеците в годината. 364 е наречено “златно календарно число”, тъй като е кратно на 2, 4, 7, 13 и 91 (2 са полугодията, 4 са сезоните, 7 са дните в седмицата, 13 са седмиците в един сезон, 91 са дните в един сезон). Всеки сезон започва винаги в неделя и свършва винаги в събота. Всяка година една и съща дата съответства на един и същи ден от седмицата.

Всяка група от 12 години е обединена в един цикъл, който е свързан с движението на планетата Юпитер около Слънцето – една орбитална обиколка е приблизително равна на 12 (11,86) земни години. По време на тази обиколка, Юпитер попада в 12 различни съзвездия, които са представени като животни: Свиня (Докс), Мишка (Сомор), Вол (Шегор), Тигар (Барс), Заек (Дван), Змей (Вер), Змия (Дилом), Кон (Имен), Маймуна (Писин), Овен (Север), Петел (Тох), Куче (Етх).

Завършен, 12-годишния цикъл попада и под знака на една от петте стихии – вода, огън, земя, дърво и метал, които носят и своята символика.

Всеки 60 години или пет 12-годишни цикъла, образуват един звезден ден. Той може да бъде мъжки или женски, като се редуват последователно. Като групираме 7 звездни дена (всеки от по 60 земни години) получаваме един период от 420 години, който наричаме звездна седмица.

Заради своята точност Древният Български Календар е ползван и от други народи.
През 2636 г.пр.Хр. със заповед на Хуан Ти в Китай бил въведен 12 и 60 цикловият български календар, което е исторически доказано.


С голяма гордост ние от TinyBulgaria, смеем да твърдим, че това е единствения работещ и пълен модел на Древния Календар на Българите. Допълнен с Розета от Плиска, глаголица, канатица, шевици, равностранен кръст и числата 4,5,8,12, календарът съдържа елементи от българската фолклорна култура и носи позитивна енергия и закрила на притежателя му.


Символика на елементите в Древния Български Календар



Животни


СВИНЯ (Док, Докс, Глиган, Прасе) - Глиганът си придава вид на беззащитен и кротък, но той просто е много добронамерен. Има сравнително малко приятели, но обикновено те са за цял живот. Никога не опонира и не се противопоставя, особено ако обича истински. Той е изключително трудолюбив и добросъвестен и може да се справи с всякаква работа. Добре се реализира в изкуството, в занаятите и в приложните науки. Постига целите си с упоритост и дори инат. Искрен и много умен, но не и хитър. Дълго обмисля нещата, преди да вземе решение, което понякога може да се окаже, че е закъсняло и неприложимо.

МИШКА (Сомор, Шъши) - Мишката е външно весела и приветлива, но в душата си крие вродена недоверчивост към всичко и всеки. Обича парите и охолството. Притежава много богато въображение и е идеалният съветник и приятел. В любовта е нежна и доста сантиментална, дори когато не среща взаимност. Подчертано мързелива е, но захване ли се с нещо, винаги го довършва докрай. Мишката е чаровна и обаятелна. Създадена е до голяма степен за умствена работа. Старините й са спокойни и обезпечени с достатъчно средства.

ВОЛ (Куврат, Шегор, Буза, Бусман, Бик) - Волът е търпелив, сдържан и уравновесен. Тайната на успеха му се състои в умението му да поражда доверие. Обича да е сам. Рядко се нервира, но гневът му може да е поразяващ и помитащ. Трудно понася загубите. Властноста и работоспособността го правят отличен лидер. Може да се справи добре, както с физическия, така и с интелектуален труд. Може да бъде нежен и предан, но рядко е романтичен. Ако успее да създаде стабилно семейство, старините му ще бъдат спокойни.

БАРС (Тигър, Паръс, Баръс) - Барсът често е избухлив и непокорен. Добър водач е, но не винаги успява да получи доверието, което заслужава. Тигърът е безразсъден, умее да рискува много и владее крайностите, затова ако съумее да се замисля преди действията си, може да постигне доста повече. Не се интересува от пари, но умее да натрупва богатство. Първата фаза от живота на тигъра е спокойна, втората е по-страстна и бурна, а третата – спокойни старини.

ЗАЕК (Дван) - Заекът е подчертано талантлив, скрито честолюбив, изтънчен и приятен събеседник. Знае си цената и никога не се предава. По природа той често е светски човек и обича да демонстрира познания и култура. По-скоро е сантиментален, отколкото чувствителен. Меланхоличен е по очарователен начин и тази меланхоличност не му пречи. Предпазлив е, затова буди доверие у хората. По отношение на парите е голям късметлия. Предпочита приятелите пред близките си.

ЗМЕЙ (Драгун, Вер, Драгун, Кала, Слав) - Змеят е много активен, енергичен и широко скроен. Винаги се стреми към съвършенство и това го прави много взискателен и към себе си, и към другите. Разностранно развита личност, със силна воля и затова се справя с успех във всяка професия. Получава много любов през целия си живот, но той рядко я показва. Змеят е символ на късмета, космическата сила и напредъка. Носи със себе си добродетел и хармония.

ЗМИЯ (Делян, Дилом, Аттила) - Змията е силно интуитивна и много мъдра, говори малко и мисли много. Има много развито и проявено шесто чувство. Бързо взима решения. Стига да пожелае, може да свърши всякаква работа. Винаги се стреми да ограничи по някакъв начин партньора си, но и му се отдава напълно. Чувства се добре само на топло.

КОН (Имен, Таг, Тек, Тих, Алаша) - Конят винаги е много представителен и с впечатляваща и запомняща се осанка.Обича всичко, което е свързано с публичността или показността. Умее да ръководи и управлява. Добре се справя с всякаква работа, но е по-скоро сръчен, отколкото чисто интелигентен. Когато е неуверен, компенсира със самоуверено поведение. Недостатък на Коня е, че е избухлив и прекалено горд. Обожава да го хвалят. Огнен кон се ражда на всеки 60 години. При него всички черти са крайни.

МАЙМУНА (Бечин, Писин) - Маймуната е с най-сложния и объркан характер от всички животни. Тя често е душата на компанията. Има склонност да се счита за нещо повече пред останалите (и често е права в това си усещане). Интелектуална и често много образована. Има вродени дипломация и хитрост, които винаги ѝ помагат да се измъква и от най-трудните ситуации. Не страда от скрупули. Може да се реализира навсякъде и във всичко.

ОВЕН (Север, Суръх, Расате, Коч) - Овенът винаги е елегантен и много артистичен, но се чувства несигурен, затова често не е доволен от съдбата си и е доста капризен. Не обича да взима решения и да носи отговорност. Движи се по течението и трябва да бъде ръководен, за да може да се справя. Обича спокойния живот. Интуицията му е много силна и му показва къде са ползите, плюсовете или минусите, а също му помага да си избере правилния водач.

ПЕТЕЛ (Тох, Тах) - Петелът обожава ласкателствата и често се приема твърде на сериозно. Открит и откровен е, винаги казва това, което мисли. Вярва само на себе си и трудно се доверява. Може да печели пари от всичко, за което се захване. С много усилия може да задържи обекта на чувствата си. Възходите и паденията са непрекъснати във всички периоди от живота на Петела.

КУЧЕ (Етх) - Кучето е подчертано сдържано и показва чувства, само когато наистина се налага. Винаги знае какво иска и е много упорито. Много критикува, както себе си, така и другите. Притежава множество благородни черти и може винаги да се разчита на него. Отлично пази всякакви тайни и е много скромно. Има изострено чувство за справедливост и лидерски способности. В любовта е честно и много разумно, но има проблеми заради своята нервност. Родените през деня са по-спокойни от родените през нощта.



Природни стихии


ВОДА - Цикъл вода символизира светът като цяло, т.е. единното начало от което води началото си всичко останало.

ОГЪН - Цикъл огън символизира етапа на появата на звездите и Галактиките.

ЗЕМЯ - Цикъл земя символизира етапа на появата на планетите, а те светят с отразена светлина.

ДЪРВО - Цикъл дърво символизира появата на живота.

МЕТАЛ - Цикъл метал символизира появата на разума.



Допълнителни елементи


Равнораменният кръст - символизира Слънцето и географските посоки. Като вземем в предвид центърът на кръста и географските посоки се получава числото 5, което е символ на петте календарни цикли.

Розетата от Плиска - символизира присъствието на разума в календара, както и седмицата в земната година и ни дава имената на дните в нея.

Канатица -тази фигура е построена на базата на числото осем и има същото значение. В състава си има две фигури с названието макас, т.е. в нея има два часовника, което потвърждава символиката за вечност.



Числови символи


8 (осем) символизира календара като цяло, включително и звездната година от 20160 години. Това предопределя и значението му като символ на вечността.

12 (дванадесет) е символ на 12-годишния и 12-месечния календарни цикли, а също така 12-те зодиакални съзвездия.

5 (пет) символизира 5-те календарни цикли.

4 (четири) е символ на пространството и времето.




Ресурси: