ЦМЕДТ "АМАЛИПЕ"

ВАСИЛИЦА 14.01.2020г.

През последните години Василица (наричана още в медиите Банго Васили) придоби популярност като Ромската Нова Година. Всъщност това е Васильовден, отбелязван по т.нар. „стар стил“ (т.е. Юлианския календар) и само до преди 3-4 поколения това е бил денят, в който етническите българи и други групи също са посрещали Новата година. Понастоящем Василица се празнува не от всички роми в България: за някои ромски групи това е основен календарен празник, а други са загубили дори спомена за него. Защо тогава от Център „Амалипе“ за поредна година организираме национални чествания на Василица в рамките на кампанията „Да възстановим мостовете между нас“?

Какво искаме да постигнем? И защо точно Амалипе?


http://www.amalipe.com/index.php?nav=news&id=3649&lang=1


Традиционно посрещането на Ромската нова година – Василица ще бъде отбелязана с много и разнообразни събития в цялата страна. Ето как училищата в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“ и Центровете за развитие на общността ще я посрещнат.


http://amalipe.com/index.php?nav=news&id=3651&lang=1&fbclid=IwAR2Pdh6g0paTQ6BLY_o160yKiD6nZoxgJgwkffQxzGo8m1UA7IwjtXmSm-w


Над 300 ученици от 37 училища от цялата страна ще посетят София на 14-ти януари, за да донесат магическия дух на празника Василица, известен като Ромската Нова година. Те ще покажат богатството на ромската култура и нейната връзка с културата на етническите българи и другите етноси в нашата обща Родина. За тях вратите си ще отворят основните национални институции и дипломатически мисии, като лично ще ги посрещнат политическите лица, които ни представляват: Президентът и Вицепрезидентът, Председателят на Народното събрание, министрите на образованието, на труда и социалната политика, на здравеопазването, на регионалното развитие, на външните работи, националният омбудсман и много други. От две години целенасочено не посещаваме министрите от коалицията Обединени патриоти след изказване на единия от тях в началото на 2017 година, заклеймяващо цялата ромска общност.


Групите от ромски, български, турски деца, които ни учат как заедно да отбелязваме споделените си празници, ще бъдат посрещнати и от основните дипломатически мисии и техните ръководители - посланиците на САЩ, Ирландия, Великобритания, Франция, Белгия, Нидерландия, Германия, Словакия, Испания, Финландия, Полша, Швейцария, Южна Африка, прародината на ромите Индия и множество други дипломати. Едва ли има друга инициатива, в която да участват толкова много посланици и дипломати, представляващи своите нации и държави.


http://amalipe.com/index.php?nav=news&id=3650&lang=1


Васильовден (Василица): Васильовден или Василица (наричан понякога в медиите Банго Васили) се празнува от всички ромски групи в България. Повсеместно е известен като "Ромската Нова Година". При калдарашите и рударите празникът се празнува по-скромно, докато при йерлиите и особено при бургуджиите и музикантите той се явява основен празник, съизмерим единствено с Гергьовден.


http://www.romaeducation.com/bg/roma-in-bulgaria-bg/calendar-family-holidays-bg/38-calendar-holidays/86-vasiliovden